Biologienieuwtjes

Wat betekent dierenbewustzijn voor ons?

Deze week ondertekenden vele wetenschappers de ‘New York Declaration on Animal Consciousness‘ (en dat haalde gister zelfs de NOS) Geheel in de geest van de onlangs overleden Frans de Waal verklaarden ze dat er veel wetenschappelijk bewijs inmiddels is dat niet alleen zoogdieren en vogels (kraaien!) maar misschien wel alle gewervelde en vele ongewervelde dieren bewust zijn.

De NOS haalt Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht aan “Er komen steeds meer aanwijzingen dat veel diersoorten over bewustzijn beschikken”, zegt de hoogleraar dierenwelzijn “Daar kun je uit opmaken dat de kans groter is dat deze dieren pijn en plezier kunnen ervaren”

Lezers van het Natuurcanvas herinneren zich misschien de Octopusstad die Peter Godfrey-Smith beschreef of het boek over het bewustzijn van de bij dat ik hier onlangs besprak. De voorbeelden zijn talloos, en de site van de verklaring biedt ook veel wetenschappelijke achtergrond.

De reden van de verklaring van Godfrey-Smith en anderen is ook helder: als een dier bewust is moet je er misschien ook wel anders mee omgaan. Het dier is dan eigenlijk een gelijk van ons, hoe anders zijn bewustzijn er misschien ook wel uit kan zien

In de context van het boek Het Natuurcanvas levert het de volgende vraag op: zien we onze klanten, partners of concurrenten niet ook vaak als machines die een instinct volgens, in plaats van als organisaties met een eigen bewustzijn en cultuur. En als dat zo is, moeten we ze dan niet ook zo behandelen?

Koop het boek via onze bestelpagina of managementboeklink

(Foto: Vissen in Thailand, foto Auteur)

B

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *