Biologienieuwtjes,  Preview

Zwermintelligentie en de Metro van Tokyo

Hoofdstuk 7 “Innoveren met IJsvogels” gaat over het toepassen van principes uit de natuur in vernieuwing en innovatie. In het hoofstuk beschrijf ik bijvoorbeeld hoe je zwermintelligentie kan gebruiken om efficiënte bouwwerken te bouwen.

Alle organismen voeren hun kleine taakje uit, om samen tot een heel mooi bouwwerk uit te komen. Zo worden Termietenheuvels gebouwd die beter ventileren dan onze wolkenkrabbers.

Eén van de meest complexe systemen waarmee ze dit hebben getest is de Metro van Tokyo. Tokyo heeft één van de meest uitgebreide metrosystemen van de wereld. Verschillende maatschappijen voeren dagelijks miljoenen mensen over metro-en regionale lijnen in de metropool. Er zijn er in totaal 17, gebouwd sinds 1927.

Wat nou als je een schimmel de belangrijkste plekken in Tokyo laat verbinden, wel dan gebeurt er dit.

Het filmpje laat mooi zijn hoe je in de praktijk kan innoveren met zwermintelligentie. Maar ook als Metafoor is het sterk. Immers, wie zijn in jouw organisatie de losse schimmelcellen die de nieuwe netwerken, en welk mechanisme zorgt voor de samenhang en de efficiëntie.

In hoofstuk 7 staan nog veel meer mooie voorbeelden. Je kan het hier gratis downloaden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *