Preview

Zwermen

In mijn boek in hoofdstuk 5 schrijf ik over zwermen. Ze bewegen vaak samen door zich aan een paar simpele regels te houden:

  1. Beweeg dezelfde kant op als je buren
  2. Blijf dicht bij je buren, ga naar ze toe
  3. Bots niet tegen ze aan.

Door deze simpele regels kan je ook veel bewegingen van mensen verklaren. Ik schrijf in mijn boek onder meer over fietsers van Amsterdam (lees daarover het boek Het Recht van de Snelste). Tegenwoordig zie je ook steeds meer bewegende drone kunstwerken. De drones zijn na geprogrammeerd met dezelfde regels. Zodat de ontwerper flexibel is in de bewegingen die hij de zwerm laat maken.

foto jasmijn weening

Charlotte Hemelrijk heeft hier heel veel onderzoek naar gedaan. Op de site van de vogelbescherming beschrijft ze in detail hoe en waarom spreeuwen zwermen.

Tenslotte nog een filmpje over waar ik het meest van Spreeuwen heb genoten. Boven Roma Termini, het hoofdstation van Rome zijn elkaar jaar grote zwermen te zien.

Bestel mijn boek bij Managementboek, of gewoon op deze site

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *