Preview,  Team

Bijen en Beroep; hobby en werk

Onlangs mocht ik een stukje over mijn boek schrijven in de nieuwbrief van de bijenvereniging Utrecht. Dat is hieronder te vinden

Een aantal jaren geleden fietste ik langs mijn bijenvolk. Dat volk was aan het zwermen, zoals dat heet. De lente was warm geweest en het volk was stevig gegroeid. De kast was dan ook behoorlijk vol. Dan maakt zo’n volk nieuwe koninginnencellen aan. De oude koningin vertrekt, samen met de helft van haar bijenvolk: een zwerm.

Terwijl ik samen met een andere imker de zwerm ving in een zesramer begon ik na te denken. Hoe zouden de bijen eigenlijk een nieuwe plek hebben gevonden als ik ze niet had gevangen? Hoe maken ze dit soort keuzes?

KEUZES
Mensen hebben ook vaak niet door hoe hun eigen keuzes tot stand komen. Vaak denken ze dat die heel rationeel zijn, maar in de praktijk is dat helemaal niet zo. Keuzes komen bijvoorbeeld vaak tot stand doordat mensen kiezen wat anderen ook zouden kiezen. Door mensen een spiegel voor te houden, zoals die van de bijen, leren ze ook over hun eigen keuzes.

In het dagelijks leven begeleid ik workshops voor onder andere Rijkswaterstaat. Een afdeling heeft bijvoorbeeld een nieuwe strategie nodig, of een er is een brug, waar de stakeholders eens goed over moeten praten.

Ik gebruikte al vaak metaforen uit de natuur, zoals besluiten van bijen in mijn sessies. Zo help je mensen om net iets anders naar de situatie te kijken. Deze metaforen ben ik in de loop der tijd gaan opbossen.

Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in het boekje Het Natuurcanvas, dat deze zomer verschenen is. Zo heb ik dan wel niet van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, maar gebruik ik mijn hobby’ s (naast bijenhouden ook duiken) wel vaak in mijn werk. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *