Leestip

Apenbazen en zwangerschapsverlof voor Leeuwinnen. Nuttige werktips uit het dierenrijk

Deze recensie schreef ik in 2019 voor managementboek. Nu weer actueel vanwege mijn bezoek aan burger’s zoo

Iedereen kent het type wel, de gorilla-baas. Hij zit daar hoog op de rots, in een samenleving vol hiërarchie. Maar er zijn nog veel andere typen bazen. In ‘Stoor nooit een vlooiende aap’ beschrijft Contanze Mager nog veel meer typen bazen aan de hand van apen. Al deze bazen ontstaan als gevolg van het type apensamenleving waarin een bepaalde apensoort leeft.

De baas bij het goudenleeuwaapje is meer een meewerkend voorman, hij pakt veel zelf aan. Maar hoe houdt hij dan het geheel in de gaten? Een Oerang Oetang is juist meerop zich zelf. Hij is weinig zichtbaar. Voor zellfstandige professionals is dat natuurlijk wel handig.

Een kuifmakakensamenleving kent juist een platte hiërarchie met veel gevlooi en geklets. Veel apen of medewerkers vinden dat misschien wel fijn, maar staat de leider ook op in tijden van crisis? Een andere makaak, de Wanderoe is juist afstandelijk en duit weinig tegenspraak. Dat geeft duidelijkeid, maarhij blijf meestal maar kort aan de macht,

Een chimpansee heeft veel bondgenootschappen nodig om aan de macht te blijven. Hij moet dan ook af en toe indruk maken, om te laten zien dat hij die bondgenootschappen waardig is. Bij de bonobo hebben de vrouwtjes eigenlijk de macht, maar denken de mannetjes dat ze de macht hebben. Alsofeen manager is neergezet, zonder een echt mandaat.

Zo weet Mager mooi aan de hand van voorbeelden uit het dierenrijk mensen een spiegel voor te houden over wat ze nu eigenlijk in hun werk aan het doen zijn. Naast de apen, komt onder meer het zwangerschapsverlof van Leeuwinnen, de samenwerking van Stokstaartjes en het beursinzicht van de kabeljauw aan bod.

Ze doet dit op een luchtige toon, die de lezer meehopt van continent naar continent. Soms is ze iets iets te luchtig, en ze heeft weinig oog voor waarom bepaald gedrag ontstaat. Ze wil heel snel naar de parallel met de mens, en laat dan de lezer soms achter terwijl die meer wil.

Maar het is een heerlijk boek vol analogieën en metaforen, die je kunnen helpen een complexe situatie te begrijpen. En bovendien is het mooi om je af te vragen wat voor soort baasje eigenlijk bent. Ik ben een kruising van een Chimpanzee en Kuifmakaak denk ik.

We zijn een affiliate van Managementboek, via deze link is het boek te koop.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *