Biologienieuwtjes

Bouwende Mieren. Overal

In mijn boek schrijf ik ook over dat niet alleen wij mensen steden bouwen, maar ook bijvoorbeeld de mieren. Menno Schilthuizen schreef het al in zijn geweldige boek Darwin in de Stad: Dieren zijn onwijs in staat zichzelf aan te passen aan nieuwe omgevingen. In het kader van klimaatverandering zullen wij mensen ook flexibel moeten kunnen bouwen.

De website Timeextension vond wel een heel flexibele vorm van mierenbouw. Een kolonie had zich gevestigd in een gamecontroller. En wat nog bijzonderder was. Toen de gamer de mieren een betere locatie gaf, ruimden ze de hele controller weer op en maakten hem zelfs schoon!

In het kader van vernieuwen en innoveren in het boek beschrijf ik ook hoe bijvoorbeeld de ‘airco’ van termietenheuvels. Hier kunnen we veel van leren en bijvoorbeeld in Zimbabwe is er een kantoor te vinden dat volgens die principes is gebouwd. In mijn hoofdstuk over vernieuwen beschrijf ik hoe Biomimicry door mensen kan worden toegepast om ons bouwen robuuster te maken. Dit hoofdstuk kan je hier vinden. Nu was ik vorige week in Woerden en zag dat ze dat wel heel letterlijk hadden genomen, want ik zag een termietenheuvel. Maar wat bleek, het was een Herindelingsmonument,

Herindelingsmonument Woerden (foto Wikipedia, CC)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *