Biologienieuwtjes

Japanse plannen en Videogame biologie

In het boek Het Natuurcanvas hebben we het vaak over samenwerkingen tussen soorten, en ook sommige soorten andere uitbuiten. In het nieuwe spel van de geniale videogame-ontwerper Shigeru Miyamoto, Pikmin 4 op de Nintendo Switch wordt dit concept nog veel extremer uitgewerkt.

In Pikmin draait het om de samenwerkingen tussen de speler en kleine plantjes. Miyamoto werd hierbij geïnspireerd door mieren en bijen. Samen met deze plantjes vindt de speler allemaal schatten om hem en zijn vrienden te redden. Hier voor moet je goed kunnen prioriteren. Pakken we de kleine schat dichtbij, of investeren we eerst in meer Pikmin.

In dit vierde deel is dit prioriteren zelfs expliciet gemaakt. Er zijn zogenaamde ‘Dandori-uitdagingen’. Dandori (段取り) is het Japanse woord voor Plannen. In de uitdagingen wordt je extreem getest op je vermogen om je (verschillende soorten) Pikmin efficiënt in te zetten.

De Pikmin spellen plaatsen op deze manier een Japans vergrootglas op de samenwerking tussen verschillende soorten dieren en mensen. Heel inspirerend vanuit de context van het natuurcanvas.

In Pikmin 4 gaat dit nog een stuk verder dan de eerdere delen. Om het beeld kloppend te maken, is er ook een hele encyclopedie van de Pikmin wereld. De ontwerpers zijn daarin helemaal los gegaan. Sommige virtuele beesten lokken andere beesten uit hen op te eten om dan in de gastheren eieren te leggen. Eigenlijk net als de echte wereld.

Pikmin 4 creëert in zijn gamewereld dus een hele nieuwe biologische werkelijkheid, helemaal geschapen om het spel een geloofwaardige wereld te geven. Hierin werken mensen en dier samen. Het spel biedt dan ook een geweldig speeltuin om strategisch te experimenten. De strategieën die je dan bedenkt om je de organisatie van je troepen te verbeteren, zijn precies het type strategieën dat ook kan voorkomen uit een Natuurcanvas sessie.

Immers, Dandori is overal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *