Links uit het boek

Een boek is natuurlijk heel fijn om in je hand te hebben, maar links zijn online veel makkelijker om op te klikken. Hier vind je de links per hoofdstuk. Zij staan daar onder Verder Lezen/Kijken/Spelen.

Links Hoofdstuk 1.

Er is een mooie biografie van Alexander von Humboldt, ‘de uitvinder van de natuur’, geschreven door Andrea Wulf, onlangs in het Nederlands vertaald. Hier staat van alles over de reizen van Von Humboldt, maar ook over zijn fascinerende vriendschap met Goethe en Bolivar.

Voor De Correspondent beschreef Tamar Stelling mooi de negen waarderingen van Kellert:

https://tinyurl.com/KellertCor

Als je een handige gids door de wereld van canvassen wil, is het StrategieCanvas een aardige start. Ton Speet, Lisa van Rossum en Maxime van Winden proberen orde aan te brengen in deze zee van consultants. De auteurs weten in een compacte uitgave alle aspecten van een strategie in zes blokken onder te brengen. In elk stuk kiezen ze de -volgens hen – meest effectieve gereedschappen.

Links Hoofdstuk 2

Thomas Seeley schreef na zijn Honeybee Democracy ook The lives of bees waar hij vooral ook naar de rol van solitaire bijen en honingbijen in het wild kijkt. De website van Thomas Seeley op Cornell

Over de slimheid van bijen verscheen in 2022 Het bewustzijn van de bij, waarna je nooit meer hetzelfde naar een insect kijkt.

Jelmer Mommers schreef Hoe gaan we dit uitleggen? over klimaatverandering en hoe wij daar als mensen mee omgaan. Het boek van Jelmer Mommers.

Links Hoofstuk 3

Het legendarische boek van Frans de Waal, waar de meeste vergelijkingen met Macchiavelli uitkomen, heet Chimpanseepolitiek, onlangs verschenen in een jubileumeditie.

In de Bijenherder van Rini van Solingen wordt het verschil tussen het managen als een herder en als een imker uitgebreid behandeld.

Marco te Brömmelstroet schreef samen met Thalia Verkade  het boek ‘Het recht van de Snelste

Links Hoofdstuk 4

Het geweldige boek van Menno Schilthuizen over hoe dieren zich aanpassen in de stad is Darwin in de Stad.

Het boekje Tien ideeën voor een Circu-Lean organiseren van Bowine Wijfels en Linda Louwissen laat vanuit klantvragen zien hoe je circulaire processen kunt inzetten voor lean organiseren. Het is te bestellen (en de pdf te downloaden) op de Nature-wise site

De film Fantastic Fungi van Louie Schwartzberg laat veel mooie voorbeelden zien van hoe geweldig schimmels kunnen zijn, onder andere via het wood wide web. (te zien via onder andere Netflix)

Garnalen die tunnels maken voor vissen kun je op YouTube hier zien . Ik heb het voorbeeld van dit artikel van Tamar Stelling

De BBC heeft een mooie explainer gemaakt van het Wood Wide Web

Links Hoofdstuk 5

Over patronen schreef Daniëlle Braun het boek Patronen met veel mooie voorbeelden met bijvoorbeeld de fractals van Mandelbrot.

Over toepassingen van biomimicry schreef Janine M. Benyus Innovation inspired by nature.

Links Hoofdstuk 6

Over octopussen kun je verder lezen in Other Minds, van Peter Godfrey-Smith. 

Keuzearchitectuur is het leukst beschreven door Dan Ariely. Hij heeft er zelfs the irrational game voor ontwikkeld om er zelf mee aan te slag te gaan.

De LEF-methodiek is uitgewerkt in de Body of Practice dat gratis is te downloaden op overheid.nl

Jitske Kramer en Daniëlle Braun schreven samen De Corporate Tribe over een antropologische kijk op management en daarna nog een hele serie vervolgboeken.

De documentaire My octopus teacher won in 2021 de Academy Award voor beste documentaire en laat de werking van het octopusbrein in de praktijk zien. Onder andere via Netflix te streamen

De TED Talk van Michael Pollan heet A plant’s eye view

Links Hoofdstuk 7

Het natuurcanvas kun je vinden op de toolspagina

De Ideokaarten zijn te vinden op bij Ideo

De kaarten ‘Natuurlijk veranderen’ van Bowine Wijffels zijn te bestellen op haar site